Kurudere'yi Lavanta Kokusu Sardı

20 Temmuz 2020 14:41 Kurudere Köyü 1029

“Istranca yolu lavantayla bir başka güzel” sloganıyla lavanta üreticisi Erhan Baycan’ın tarlasında Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Özel, Pınarhisar Kaymakamı Soner Divli, Kurudere Köy Muhtarı ve halkının katılımıyla Lavanta Tarla Günü etkinliği düzenlendi.

Pınarhisar İlçesi Kurudere Köyünde düzenlenen Lavanta Tarla Günü etkinliğinde Pınarhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Korkut, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel ve Pınarhisar Kaymakamı Soner Divli birer konuşma yaptılar.

Pınarhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Korkut burada yaptığı konuşmada Lavanta üretimindeki teknik konuları da aktararak; “Son yıllarda artık ülkemizde üreticilerimiz topraklarından daha fazla ürün almayı, daha fazla kar etmeyi öğrenir hale geldi. Uzun yıllardır atıl durumda kalan alanlarda yıllarca bir ürün üretilmedi. Artık ülkemiz tarafından lavanta bitkisi keşfedildi ve bizler de yetiştirmeye başladık. Pınarhisar İlçemizde de yakın zamanda İl Özel İdare Müdürlüğümüzün, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün işbirliği sayesinde kısa zamanda geniş alanlara yayılan ekilişlerimiz oldu. Üreticilerimiz lavanta yetiştiriciliğine yönelmiş durumdadır. Şu anda ekili alanlarımızda artışımız söz konusu. Bizler Tarım ve Orman Bakanlığımızın üzerinde çok durduğu atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesini istiyoruz.” dedi.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel ise konuşmasında yaklaşık bin 800 dekar kadar atıl durumda tarla olduğunu kaydederek lavanta üreticiliğini başlatan üreticilere özellikle teşekkür etti. Müdür Özel; “Lavanta kumlu, kireçli, kıraç toprakları seviyor. Özellikle Pınarhisar İlçemizde Balkan tarafında kalan kısımlarımızda lavanta konusunda çok fazla girişimin olması gerekiyor. Lavanta ilimiz için Buğday, Ayçiçeği ve Arpadan sonra alternatif bir ürün. Şu anda 500 dekar ekili alana ulaştık. Kırklareli Valimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Himayelerinde yapılan projeler sayesinde şu andaki pozisyona geldik. Yeter ki bir metrekare bile alan boş kalmasın.

Benim hayalim aynı Isparta’da olduğu gibi Kırklareli’nde bir lavanta köyü olsun, hatta birden fazla lavanta köyü olsun. İnşallah bu yolda attığımız adımlarla adım adım ilerliyoruz. Yeter ki sizler benimseyin, isteyin. Biz üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İyi ki varsınız, iyi ki üretiyorsunuz” cümlelerini kullandı.

Lavanta Tarla Günü etkinliğinin son konuşmacısı Pınarhisar Kaymakamı Soner Divli konuşmasında; “Lavantanın bizlere sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Lavantanın hem ekonomik anlamda bir katkısı oluyor. Müdürlerimiz hem de görsel anlamda, maddi anlamda katkılarından bahsettiler. Hem de bunun bir turizm tarafı oluyor. Burada müdürümüzün hayalinde olduğu gibi Pınarhisar’da neden bir lavanta köyü olmasın. Pınarhisar bunu en iyi şekilde sayın valimizin önderliğinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın, İl Özel İdaresinin katkılarıyla bunu yapabilecek bir güce, yeteneğe de, cesarete de, girişimciliğe de sahip. İnanıyorum ki bunlar iyi anlatıldıkça, eğitimler yapıldıkça özellikle sonuçları iyi şekilde gösterildikçe daha iyiye gidecek.  Girişimcilik biraz sonunu görme yeteneğidir. Sonundaki güzelliği gören insanlar arkadaki birçok üreticimize cesaret verecektir” ifadelerini kullandı.

Gerçekleşen konuşmaların ardından Lavanta Tarla Gününde ilk hasat yapıldı. Ardından da katılımcılar lavanta tarlasında bol bol fotoğraf çektirdiler.

• Etiketler